Överlägg

Handöl

Handöl är en levande fjällby med unik historia. Byn är känd för sin täljstensfabrik och för sin karolinerhistoria. Här finns också mycket annat intressant. I de närmaste omgivningarna finns Handöls kapell (tidigare kallat Handöls lappkapell), de mäktiga Handölsforsarna med den nya hängbron, Ånnsjön med ett enastående fågelliv och dessutom hela fjällmiljön kring Handölsdalen såsom Snasahögarna och Bunnerfjällen, Sylarna med mera.

Byn ligger just där älven Handölan rinner ut i Ånnsjön. Älven börjar som en liten rännil av smältvatten från glaciären på Helagsfjället. Handölan har ett stort upptagningsområde och samlar på sig vatten från den ena fjällbäcken efter den andra. Efter några mil kastar den ut sina vattenmassor över branterna mitt i Handöls by. Dånet från forsen är öronbedövande.

Till området sökte sig människor redan under forntiden. Omkring tusen år gamla järnåldersgravar finns strax öster om byn och ännu äldre lämningar från stenålderns jägarfolk finns kring Ånnsjöns stränder. Det är förvisso en gammal by, men det skulle dröja ända till år 1936 innan man fick landsvägsförbindelse.

Täljstensfabriken gick i konkurs år 2013 efter flera hundra års kontinuerlig gruvbrytning. Handöls Täljsten AB var under en period en av de största arbetsplatserna i Åre kommun. Byn Handöl ruvar på landets största täljstensfyndighet. Antagligen är det täljstenen som är förklaringen till att byn blev till för länge sedan.

Det var denna lilla avlägsna fjällby som mitt i vintern år 1719 fick ta emot hundratals förfrusna karoliner efter deras fasansfulla marsch över gränsfjällen. I Handöls jord ligger 600 av dem begravda. Tre tusen man blev kvar på fjället – ihjälfrusna i den bitande vinterstormen.

Mer om karoliner och täljsten finns i vår utställningslokal – läs mer om den här.

Idag finns cirka 45 permanent boende i byn.

Upphovsrätt © 2024 hanriiscafe.se. Alla rättigheter förbehållna. | Chique Photography av Catch Themes